| SUFIJSKA POEZIJA | |
|
|
|
Autori | Mesazh |
---|
Lejla
Numri i postimeve : 75 Since : 01/03/2009
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 15.04.09 20:53 | |
| Šta je tesavvuf? Šta je Tesavvuf? Dobar karakter i ubjeđenost u Boga. To je sve šta Tesavvuf jeste. I ništa više. Šta je Tesavvuf? Ljubav i privlačnost. To je lijek za mržnju i osvetu. I ništa više. Šta je Tesavvuf? Srce koje pokušava pronaći smiraj – što je korijen vjere. I ništa više. Šta je Tesavvuf? Usredsrediti svoje misli, što je vjera Ahmedova s.a.v.s. I ništa više. Šta je Tesavvuf? Duboko razmišljanje koje putuje do prijestolja Uzvišenog. To je dalekovidi pogled. I ništa više. Tesavvuf je držanje na udaljenosti od maštanja i predpostavki. Tesavvuf je utemeljen u ubjeđenju. I ništa više. Povjeravanje nečije duše na njegu svetosti vjere; to je Tesavvuf. I ništa više. Tesavvuf je put vjere i potvrda jedinstva; to je nepotkupljiva vjera. I ništa više. Tesavvuf je lak i osvjetljen put. To je put do najuzdignutijeg Dženneta. I ništa više. Čuo sam da ekstaza onih koji oblače vunu dolazi od pronalaska ukusa vjere. I ništa više. Tesavvuf nije ništa do Šerijat. To je samo jasan put. I ništa više.
Anonimni Perzijski pjesnik k.s. | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 15.04.09 20:54 | |
| Mržnja je Vatra Paklena
I
Mržnja koja nalijeće na srce Mu'mina
Poput mora je koje se od pramac broda razbija
Rastavi se na dvoje i prođe
Na pramcu traga ne ostavlja
Ali sama uzburkana
Kao bijeli trag za brodom ostaje
II
I ona koja je džigericu čovjeka pojela
Ljubavlju Islama živa je ostala
I onaj koji je sedamdeset djevojčica živih zakopao
Ljubavlju Islama živ je ostao
III
I hiljade primjera takvih je bilo
Jer srce Poslanika kao pramac broda
Mržnju je sjeklo na dva dijela
Tu prljavu vodu što napada srca
Ko trag čiste bjeline za sobom ostavlja
Allah je milost, mržnja je vatra
Ne daj da ti vatra milost izgori
IV
Počast Ramazanu
Stih o ljubavi
Sljedbenik Ahmedov
Nedžad vam zbori | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 15.04.09 20:55 | |
| 1.Slusajte glas naja koji sobom tugu nosi Dok vam pricu zbori svoje razdvojenosti
2. Kazujuci: Otkad me iz domovine otrgose I musko i zensko pjesmom mojom oci rose
3. Trazim grudi probodene trnom rastanka Da sa njima podijelim bol sto me razara
4. Svako ko se nadje od izvora svog daleko Za njim cezne iza vela vremena proteklog
5. Sa svakim su drustvom usne tuzne zasjele Povjerivsi se nesretnim i onim sto se vesele
6. Ne poznase vise od naklonosti moga lica Niko od njih ne spoznade skrite tajne moga bica
7. Moja tajna s jadikovkom mojom pociva Ali, ni uho ni oko ne sijaju svjetlom sto to otkriva
8. Tijelo i dusa nisu jedno drugog zastrti Pa, ipak se dusa ne ukaze oku sto joj hiti
9. Ovaj glas naja vatra je, a nije vjetar Ove vatre ko je lisen, k'o da ga i nema
10. Vatra je to ljubavi u naju sto plamti Zanos je to ljubavni kojim vino pati
11. Ovaj naj saosjeca sa rastavljenim Od bola njegovog svako srce zanijemi
12. Zar igdje k'o u naju jedno su otrov i lijek Za tugu tudju pored njega svak' drugi je slijep
13. Naj pripovijeda o stazi trnja gdje place i krvca Prica pricu ranjenoga Medznunovog srca
14. Ovu ljubav razumije samo bice bezumno Jezik nema ko da cuje, osim uho
15. Na danima nasim tuga ostavi svoj biljeg S bolnom vatrom sto razdire ja sam z'grljen
16. Ako su prosli, i nek' idu, zar da marim Samo Ti ostani, o, Divni, Neokaljani
17. Osim ribe, svako se bice zacas zasiti vode Onom praznog stomaka dan nikako da prodje
18. Niko zelen razumjeti ne zna sazreloga Pa cu ovu pricu skratiti iz razloga toga
19. Sine, pokidaj okove, pohiti slobodi Zar zelja za zlatom, srebrom zelis da te vodi
20. Ako u bokal pokusas saliti okean sav U njeg ne stane do da pijes jedan dan
21. Bokal zednog nikad ne postane vodom posve pun Niti skoljka biserom, dok sitost prethodno ne ispuni nju
22. Samo onaj cije halje raskidaju nokti Ljubavi Bez mrlja je cist od pohlepe i mahana drugih
23. Pozdravljam te, Ljubavi, bolu moj slatki Ti si hecim, lahko lijecis nedostatak svaki
24. Lijek za nasu uznositost i tastinu, kazem Ti si cudotvorna, Platon nas i nas Galen
25. Ljubav je nebu uzvinula tijelo od gline Lahke kao pero, zaplesase planine
26. Tako je Ljubav pokrenula i planinu Sinaj Sinaj se opi, a Musa se srusi, hej, asice, znaj
27. Da je tako Voljeni usnu spustio na usnu moju Ja bih, poput naja, rek'o sto sutjeti ne mogu
28. Ali, ko god zivi gdje jezikom stranim govore Zanijemi, stotini pjesama iz grudi kapije se ne otvore
29. Kada ruza svehne, jesen nacne zelen-bascu Muk tad prozd're bulbulovu tuzbalicu placnu
30. Voljeni je sve, a asik je samo veo sto razdvaja Voljeni je onaj sto je ziv, a asik je bezivotna stvar
31. Ko ljubav izgubi, bolje da ga nema Ptica je odrezanih krila, huda sjena
32. Kako da ostanem pri sebi i poznam kud hodim Ako svjetla moga Voljenog nema da me vodi
33. Zelja je ljubavi ova tajna da se obznani Zar moze biti zrcalo, a da lica ne odrazi
34. Znas li ti zasto tvoje ne kazuje nista Zato sto je lice prekrila mu hrdja
Rumi | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 15.04.09 20:57 | |
| "I stoka strast i bijes ima Samilost i ljubav su samo u ljudima
Ljubav je, dakle, svojstvo Adema U stoci ničega takvog nema."
Hz. Mevlana | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 17:33 | |
| Ljubav prema čistim ljudima usadi u svoje srce.
Ne daj srce nikome, osim onima, čije je srce čisto i privlačno (koji siju ljubav i milost).
U selo beznađa ne idi, ima nade na drugim mjestima. Ne idi u crnu tminu, ima još mjesta, gdje sunce sija.
Srce te vuče pravim srcima, a tijelo te vuče blatu i nizinama.
Pa onda pazi i otvori oči! Pazi! Podaj hranu srcu od onoga koji ima srce! Idi! Traži sreću od onoga koji je sretan!
Rumi | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 17:52 | |
| Moje mjesto rođenja je neprostorno, moj znak je nemati i ne davati znaka.....
Kažeš da vidiš moja usta, moje uši, nos..oni nisu moji. Ja sam ona mačka, ovaj kamen, nitko....
Vidim i poznajem sva vremena i sve svjetove. Kao jedan, jedan zauvijek jedan.
Rumi | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 17:53 | |
| Jedan covjek dođe do vrata Ljubljenog i pokuca. Glas upita: “Ko je to?” On odgovori: “Ja sam.” Glas rece: “Nema mjesta za Tebe i Mene.” Vrata ostaše zatvorena. Nakon godine samoce i odricanja on se vrati i pokuca. Glas iznutra upita: “Ko je to?” Covjek rece: “Ti.” Vrata mu se otvoriše.
Rumi | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 17:55 | |
| Umrijeh kao stijena i postadoh biljka, Umrijeh kao biljka i uzdignuh se kao životinja. Umrijeh kao životinja i postadoh čovjek. Zašto bih se bojao? Kad smrću manji postadoh? Ipak ću još jednom umrijeti kao čovjek, Da zalebdim među anđelima blaženim na nebu. A kad žrtvujem svoju anđeosku dušu Postat ću ono što um još nikad ne shvati.
Rumi Džalaludin | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 17:57 | |
| Svjetlost je ista ali su svjetiljke različite! | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 17:58 | |
| Ja sam oblikom kaplja, ali sadrzinom more! U meni je cijeli svijet, ja sam svijet i njegova sadrzina. Utonuo sam u svjetlost pojave Bozanstva, Sunce je samo moja cestica, ja sam Zehrin Enver Stvor moga tijela opstoji s ljubavlju, U meni se odrazuje sve, ja sam opcenitost i pojedinost! | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 18:13 | |
| POTROSIH ZIVOT, SRCE POTROSIH OCI SVOJE, JER MISLJAH DA ASIK I VOLJENI SU DVOJE,
NO SADA SAZNAH NESTO, SUHOG ZLATA VRIJEDNO, GDJE JA VIDJEH DVOJE BIJESE SAMO JEDNO! | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 18:19 | |
| Sve su stvari pod ovom kapom nebeskom u odnosu istom kao cililbar sa slamom Rumi, Mesnevija | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 18:21 | |
| Moje doba nikakve tajne ne prihvata Moj Jusuf nije za ovog sajmišta U stare drugove napusti me nada Sav Sinaj plamti, Kalim stize sada Ko rosa njihovo more miruje A moja rosa ko more plaha je Iz drukcijeg svijeta moje su rijeci Pred drugom karavanom moje zvono zveci Koliko je poeta što se tek nakon smrti rodiše Sklopiše svoje oci, ali naše otvoriše Izbaviše se od ništavnosti svijeta Baš kao ruza što im na grobu cvjeta Kroz moj Oman rijeka proteci ne moze Treba pojmiti oluju što se u meni podize Negdje u meni zaspala munja zivi Pustinjom i planinom moj se duh širi S vrela zivota ja sam se napio Od tada, njegovu tajnu sam shvatio Ovakve misli još niko nije kazao Ni bisernicu ovih tajni nanizao Nebesa mi otkriše svoje misterije Pa zar pred prijateljima da ih sakrijem
Muhammed Iqbal, Osobne tajne | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 18:22 | |
| Ljubav cini da srce srcem postane Od srca bez ljubavi samo prah i voda ostane I nije pravo srce ono što ne gori Hladno srce u duši tek blato tvori O Boze, u plamenu moje grudi drzi U grudima srce mi neka sve sprzi | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 18:23 | |
| Kralj ljubav tijelo razara A onda ga nanovo stvara O sretna dušo što za ljubav i uzitak Daješ srce, kucu, posjed i imetak Rušiš svoju kucu da bi našla blago Pa da sa tim blagom gradiš što ti drago Ti ocisti korito kojim tece rijeka Da bi pitka voda kroz njega potekla Ti zasjeci kozu i izvadi strijele Ako hoceš da ti rane se zacijele Savršeni koji tajnu zbilju znaju Smeteni su i zbunjeni, k'o pijani bauljaju Ne zbunjeni tako da su okrenuli Njemu ledja Nego svaki zbunjeno za Ljubljenim zedja
Mevlana | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 18:24 | |
| Ciju god je haljinu ljubav poderala Taj je sasvim ocišcen od pohlepe zala
Rumi, Mesnevija
| |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 18:27 | |
| Prijatelji dobri meni savjet daju Na morsku se površinu cigle ne stavljaju Ceznja uvijek strpljenje nadvlada A razum uvijek pred ljubavlju pada Jedan drugi pjesnik kaze: Pogledah prosudbu uma Na putu ljubavi I nadjoh da ona Kaplji rose naspram mora nalici | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 18:27 | |
| "Onaj ko se zaljubi, pa je iskren u svojoj ljubavi i umre u takvom stanju, umro je kao šehid." | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 18:28 | |
| Ona ljubav koja je zbog boje Nije ljubav, vec bescašce to je Voljeti prolaznog nestalnim se piše Jer onaj ko umre ne vraca se više Ljubav prema Zivom nikada ne prestaje U duši i oku k'`o pupoljak svjeza je Izaberi ljubav Zivog, Onoga bez kraja Što vinom zivota tebe napaja Izaberi ljubav Onog Kojega su svi Poslanici ljudima ludo voljeli | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 18:29 | |
| Macem dobrote je mnoge izbavio i od maca celicnog vratove im skrio Mac dobrote od celicnog maca je oštriji od stotinu vojski taj mac je opasniji | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 18:29 | |
| Oprosti, sine, covjeku cak i ako vara milošcu se zlo u dobro pretvara Ti dušmanu okove od milosti stavi Od takvih se okova niko ne izbavi
Sa´di, Bustan | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 18:30 | |
| U filozofa noga je drvena a drvena noga nije stamena
Rumi, Mesnevija | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 18:30 | |
| Je li iko osjetio ono što je naj poput njega zaljubljenog neceš naci znaj Ciju god je odjecu ljubav poderala taj potpuno cist je od pohlepe zala. Ziva bila o ljubavi puna koristi o lijecnice svake naše bolesti | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 18:31 | |
| Ljubav spram dobrih obuzme svako srce slijepo ne moze kula u šahu odnijeti koliko lice lijepo Nemoj mislit' da je Medznun sam od sebe poludio osmjeh Lejlin Medznuna je medju zvijezde odaslao Ja nisam sam otkrio put do izvora sunca ja bijah praška, a ljubav spram Tebe dize me do vrhunca
Allame Tabataba'i | |
|
| |
Lejla
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA 17.04.09 18:31 | |
| To bijaše zavoj tvoje obrve i tvoja ruka mila što sluzila me dok sam bancio i srce veselila Iz mojih se skuta duša odmace košulje je Jusufove miris privuce Tajnu ovih stanja divnih de mi reci nebesa i Zemlja kad postaju veci Rekoh, o ti, daleko od ljubavi ko odvojen od lijecnika bolnik si Prijatelja bez primjera kako da ti opišem patnju i krv dzigerica ne mogu da narišem Pusti, zato, nemoj da ti pricam sada odvojenost ova kakvih nanese mi jada Ne prizivaj nevolje ni krvave kiše o Šemsu Tabriziju ne govori više
Mevlana | |
|
| |
Sponsored content
| Titulli: Re: SUFIJSKA POEZIJA | |
| |
|
| |
| SUFIJSKA POEZIJA | |
|